BODY INTEGRITY IDENTITY DISORDEREen extreme vorm van BDD is BIID, Body Integrity Identity Disorder, ook wel genoemd apotemnophilia. Kort gezegd komt het erop neer dat mensen met BIID een sterke niet te veranderen wens hebben om een deel van hun lichaam te laten amputeren. Dat kan bijvoorbeeld een arm of been zijn, maar behalve de drang tot amputatie is er geen gezondheidsreden die amputatie noodzakelijk maakt. Mensen met BIID voelen zich door het verafschuwde lichaamsdeel zo belemmerd en onaanvaardbaar lelijk dat voor hen de enige oplossing amputatie lijkt te zijn.  Dat deze drang heel ver kan gaan blijkt uit onderstaand verhaal:
BIID
Een verhaal over iemand met BIID
Al bijna heel zijn leven droomde Bob (67) van deze speciale dag. Hij was erg nauwkeurig geweest in zijn onderzoek naar amputatie en wist exact wat hij ging doen toen hij zijn jachtgeweer nam en rustig de bossen rond zijn huis in wandelde. Het draaihek ging rond zijn dij, de perfecte plaats om net voldoende druk uit te oefenen. De tweeloop zette hij tegen zijn knie. Hij miste niet. Niet alleen wilde Bob zijn knieschijf verwijderen, hij wilde zijn been zo erg toetakelen dat amputatie de enige uitweg zou zijn. Tegen de dokters vertelde hij dat het een ongeluk tijdens de jacht was geweest. "Ik wou zekerheid over de amputatie" Bob kreeg gelijk. Zijn been ging eraf tot aan zijn dij.....

Het is moeilijk voor te stellen dat een gezond iemand zichzelf op deze manier van een amputatie verzekert, maar het is dan ook (net als BDD) een ernstige psychiatrische stoornis, waarbij de normale beleving van een lichaam verstoord is geraakt. Niet iets om over te schamperen, wel iets om over na te denken.
De offciële website over BIID is engelstalig: www.biid.org

Voor meer informatie zie onderstaande links:

Rense                                            The philosophy clinic              Artikel door Lydia van der Weide
Amputee-online                              Slate                                         
The atlantic                                    Wiki.bmezine                         Artikel Peggy van der Lee
Wikipedia                                       The smoking gun                               
                                        
                                         

In onderstaand artikel kunt u reacties lezen op de controversiële beslissing van een arts om een amputatie uit te voeren op grond van de diagnose BIID:
news.bbc.co.uk