ACTUEEL
 

Leids Universitair Medisch Centrum

Proefpersonen gezocht

Onderzoek naar denkstijlen, emoties en gedrag bij vier verwante stoornissen

 Steeds terugkerende gedachten die nare gevoelens oproepen?

Heeft u last van storende gedachten die steeds terugkomen en die angst of andere nare gevoelens oproepen? En probeert u die gevoelens te verminderen of kwijt te raken door bepaalde dingen te doen? Dan bent u mogelijk geschikt om mee te doen als proefpersoon aan ons onderzoek.

 

Veel mensen met eetstoornissen, autisme spectrum stoornis, body dysmorphic disorder (stoornis in de lichaamsbeleving) en obsessief-compulsieve stoornis hebben last van steeds terugkerende gedachten die angst of andere nare gevoelens oproepen. Met bepaald gedrag proberen zij deze gevoelens te beteugelen. Ook dit gedrag ervaren zij als storend.

 

De vier genoemde stoornissen komen vaak samen voor en vertonen veel overeenkomsten. Met dit onderzoek hopen we meer inzicht te krijgen in de overeenkomsten en verschillen in denkstijlen, emoties en gedragingen bij mensen met deze stoornissen. Zo gaan we beter begrijpen wat de mechanismen zijn die aan deze vier stoornissen ten grondslag liggen. De uitkomsten kunnen gebruikt worden om bestaande behandelingen te verbeteren en nieuwe behandelingen te ontwikkelen.

 

Wij zijn op zoek mannen en vrouwen die worstelen met zulke storende gedachten en gedragingen en die willen deelnemen aan dit onderzoek. Meedoen kan vanaf 16 jaar. Het onderzoek bestaat uit het invullen van vragenlijsten (mogelijk via internet) Dit kost u eenmalig in totaal ongeveer 1 uur.

 

Aanmelden of meer informatie?
Wilt u meer informatie? Download hier een document met uitgebreide informatie ten behoeve van deelnemers:
http://bdd-info.nl/Informatie-deelnemers.docx

Wilt u meedoen aan het onderzoek? Klik dan op de volgende link: https://nl.surveymonkey.com/r/Onderzoek_Obsessief_compulsieve_kenmerken

Indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Alexandra Dingemans, senior onderzoeker Centrum Eetstoornissen Ursula in Leiden, via a.dingemans@centrumeetstoornissen.nl (onder vermelding van onderwerp: 'OC spectrum onderzoek').

 

ADF jongerenNIEUWE WEBSITE VOOR JONGEREN OVER ANGST, DWANG EN FOBIE,
O.A. OOK OVER BDD.

Angst, schaamte en dwang kunnen zo erg zijn dat er last van hebt. Dat ze de baas worden over je gedachten. Meer daarover op stop je angst. Er zitten ook vier testen bij om zelf te ontdekken hoe het ervoor staat met jou. En tips voor behandeling. Want dat je iets tegen je angst, schaamte of dwang kunt doen, is (bijna) zeker. Je vindt er ook links naar andere jongerensites over angst en dwang.
En een lijst met boeken, onder andere over jongeren met een dwangstoornis, BDD of anorexia.
De website is een initiatief van de ADF stichting.
Surf naar: www.stopjeangst.nl


UITZENDING JE ZAL HET MAAR ZIJN, BNN, IN DE BAN VAN JE UITERLIJK, WAARONDER BDD.

In deze vierde aflevering ontmoet Sophie drie mensen die in extreme mate en allemaal op een andere manier bezig zijn met hun uiterlijk.

Esther heeft Body Dismorphic Disorder. Hierdoor is ze extreem veel bezig met haar huid en haar haar. Als ze in de spiegel kijkt ziet ze een lelijke vrouw. Rene zette zijn eerste tatoeage toen hij 20 was. Nu, jaren later zit zijn hele lijf vol en is zelfs zijn gezicht voor het grootste deel vol getatoeëerd.Jeroen is 24 en besteedt veel tijd en geld aan zijn uiterlijk. Om er altijd goed uit te zien gaat hij regelmatig naar een cosmetisch arts voor o.a. botoxbehandelingen.

In geval onderstaande video niet start of zichtbaar is, kan de uitzending bekeken worden via deze link:
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1294949

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

UITZENDING LABYRINT OVER ZELFBEDROG, WAARONDER BDD.

Woensdag 19 september 2012, staat het wetenschapsprogramma Labyrint in het teken van zelfbedrog en Body Dysmorphic Disorder (VPRO/NTR).

Het thema van de aflevering is zelfbedrog en het tweede deel van de aflevering staat volledig in het teken van BDD. Hoofdpersoon in dit deel is Nienke Vulink, psychiater en hoofd van de afdeling Angststoornissen van het AMC, gespecialiseerd in BDD. Wat erg bijzonder is, is dat we met de camera aanwezig mochten zijn bij een consult van Vulink (de patiënt is daarbij onherkenbaar in beeld).

vulink

Labyrint TV: 'Het nut van zelfbedrog'
Datum: 19 september 2012
Tijdstip: 20:50 uur
Zender: Ned 2

http://www.wetenschap24.nl/programmas/labyrint/labyrint-tv/2012/september/Zelfbedrog.html

 

Voor meer achtergrondinformatie: press-release document

Labyrint

 

BREINGEHEIM AFLEVERING OVER SCHAAMTE, WAARONDER BDD.

Hoe werken onze hersenen? Wat weten we ervan? In de zesdelige serie BreinGeheim gaat Charles Groenhuijsen op ontdekkingstocht in de wetenschap. Van het babybrein tot het oude brein

Veel mensen realiseren zich het niet, maar emoties zijn veel meer dan een gevoel. Emoties zijn een activiteit van het brein en hangen direct samen met de strijd om te overleven. Als we ons bang voelen, maakt het lichaam zich op hetzelfde moment klaar voor actie. Onze ademhaling gaat sneller, er wordt adrenaline aangemaakt, ogen en oren zijn maximaal gefocust op alle mogelijke signalen om ons heen. We staan voor de keuze, vechten of vluchten. Emoties helpen ons overleven daar waar nadenken veel te lang zou duren. In deze tweede serie Breingeheim staan zes emoties centraal. Woede, genot, angst, liefde, verdriet en schaamte. Drie fundamentele emoties voor ons overleven en drie emoties die onze verhouding tot onze medemens bepalen. Afl.: Schaamte. Schaamte is een sterke en negatieve emotie die tot allerlei lichamelijke reacties leidt. Zoals blozen, het warm krijgen, je hoofd wegdraaien en je ogen neerslaan. We schamen ons als we denken dat we iets verkeerds hebben gedaan en dat anderen dat gezien hebben.

Psychologe Ilona de Hooge vertelt Charles Groenhuijsen: 'Het gevoel van schaamte is negatief, maar de effecten zijn soms positief. Wanneer je je schaamt, geef je aan de mensen om je heen het signaal dat je weet dat je iets verkeerd hebt gedaan.' We kunnen ons zelfs plaatsvervangend schamen wanneer een ander iets verkeerds doet: je partner, je collega, een van je vrienden, maar zelfs ook een wildvreemde.

Schaamte over jezelf en je uiterlijk kan ernstige vormen aannemen en zelfs een ziekte worden. Psychiater Nienke Vulink: 'Body Dysmorphic Disorder is een ernstige chronische psychiatrische ziekte waarbij een patiënt zich enorm schaamt over een aspect van het uiterlijk. Dat kan echt alles zijn: van de huid, de neus en de oren tot de vorm van het lichaam of zelfs de genitaliën. Presentatie: Charles Groenhuijsen.

In geval onderstaande video niet start of zichtbaar is, kan de uitzending bekeken worden via deze link:

http://gemi.st/14266639

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

 

 

NTR PROGRAMMA 5 op 2 , ITEM OVER BDD

In geval onderstaande video niet start of zichtbaar is, kan de uitzending bekeken worden via deze link:
http://programma.ntr.nl/5op2

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

BDD LOTGENOTENGROEP AMC START IN APRIL/MEI 2012

Het AMC start in april/mei 2012 met een lotgenotengroep voor mensen met BDD.

De groep zal worden begeleid door Susan van der Broek, ervaringsdeskundige BDD en Karoline Esser. Laatstgenoemde heeft last gehad van OCD en is sinds ruim een jaar werkzaam als ervaringsdeskundige op de zorglijn angststoornissen.

De bijeenkomsten vinden iedere maand plaats op de woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur in een zaaltje van de afdeling angst van het AMC. Er zijn geen kosten aan verbonden. Wel schrijf je je in voor een serie van 5 bijeenkomsten. Er is dan een vaste groep waar geen mensen tussendoor kunnen bijkomen. Na 5 keer kan je besluiten om je nogmaals in te schrijven voor een serie van 5 keer of te stoppen. Dan is er dus ook de gelegenheid voor nieuwe mensen om in te stromen.

Voor meer info en inschrijven zie de nieuwe pagina: AMC lotgenotengroep
symposiumSYMPOSIUM SCHOONHEID EN WAANZIN
AMC, 19 OKTOBER 2011

Symposium SCHOONHEID EN WAANZIN Het AMC Amsterdam organiseert op 19 oktober een (publieks)symposium over schoonheid en waanzin ter gelegenheid van het verschijnen van het boek Body Dysmorphic Disorder onder redactie van Damiaan Denys en Nienke Vulink. Tijdens deze bijeenkomst zal er een lezing zijn, een interview met een patiŽnt, er zal een debat plaatsvinden over de rol van de media en het boek Body Dysmorphic Disorder zal gepresenteerd worden.

Wij nodigen u graag uit om er op woensdagavond 19 oktober bij te zijn!

Datum tijd: Woensdag 19 oktober om 19:00 uur.
Plaats: Amsterdams Psychiatrisch Centrum (PA3-102) van het AMC, Meibergdreef 5 te Amsterdam. Aanmelding: De toegang is gratis.


U kunt zich aanmelden door een email te sturen naar amcpsychiatry.research@amc.nl onder vermelding van uw naam, instelling en het aantal deelnemers.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De plaatsen worden toegekend in volgorde van aanmelding. U krijgt hierover een bevestiging per email. Info: Voor meer informatie: amcpsychiatry.research@amc.nl

ARTIKEL IN GOEDELE

Dossier ingebeelde lelijkheid / Door Tanja Dierckx, Juli 2010.

Spiegeltje aan de wand, wie is de lelijkste van het land? Eén op 100 mensen ziet in de spiegel een afzichtelijk gezicht. Perfect normaal ogende mensen getuigen over hun Body Dismorphic Disorder. “Ik stond ’s nachts op om mijn make-up bij te werken opdat mijn vriend mijn huid niet zou zien.” Volledige artikel: GOEDELE

FOLDER OVER BDD

De ADF stiching heeft een patiëntenfolder uitgebracht over BDD.
Sandra Mulkens is de auteur van de inhoud die in deze folder is te vinden.
Voor meer informatie over hoe u aan de folder kunt komen verwijs ik u graag naar de ADF websiteCHATTEN MET LOTGENOTEN VOOR GEREGISTREERDE FORUMLEDEN


Vanaf heden is het mogelijk om met lotgenoten te chatten via deze site. Let wel: deze functie is alleen toegankelijk voor geregistreerde forumleden, aangezien de chatruimte bij het forum is ondergebracht. Gewoon inloggen op het forum zoals anders en daarna een klik op de button FlashChat rechtsbovenaan de pagina geven om naar de chat te gaan. Ik ga er van uit dat het zichzelf wijst, maar wie vragen heeft kan die natuurlijk gewoon stellen. Wie rechtstreeks wil chatten en niet het forum wil bezoeken, kan dat doen via het menu Actueel /chatten of rechtstreeks via deze link: flashchat

Ook voor deze beide mogelijkheden geldt dat de gebruikersnaam en wachtwoord van het forum nodig zijn om toegang tot de chatfunctie te kunnen verkrijgen. Bestanden delen en verzenden zoals in MSN kan uit veiligheidsoverwegingen niet, wel kunnen mensen elkaar uitnodigen voor een private chat.