ADONIS COMPLEX

mannenlichamen Een bijzondere vorm van BDD is het Adonis complex. Deze vorm van BDD is minder regulier en is de benaming voor de vorm van BDD waarbij mannen gepreoccupeerd zijn door hun spiermassa en/of vorm van het lichaam. In het artikel hieronder kunt u de verschijnselen van het Adonis complex lezen. De tijd dat alleen vrouwen zich druk maakten om een kilo meer of minder, is voorbij. Ook de moderne man heeft een lichaamsideaal, dat hij met veel bloed, zweet en tranen in de sportschool of elders probeert na te streven.Terwijl de meeste vrouwen kleiner en slanker willen zijn, geldt voor mannen een breed en gespierd lichaam als schoonheidsideaal. Het complex, vernoemd naar een voor anderen onweerstaanbaar mooie jongeman uit de Griekse mythologie, is een ziekelijke neiging van mannen tot ijdelheid. Nu het uiterlijk steeds belangrijker wordt, lijken ook mannen niet te ontsnappen aan gevoelens van ontevredenheid over het eigen lichaam. Psychotherapeute Sandra Mulkens over het Adonis-complex: "Ik weet niet zeker of het Adonis-complex wel valt onder Body Dismorphic Disorder. Wel is het zo, dat mannen nu veel meer aandacht besteden aan hun uiterlijk dan vroeger. Kijk maar eens naar de erg populaire voetballer David Beckham. Die is vaak en veel met zijn kapsel bezig en lakt ook zijn nagels.  


Misschien dat sommige mannen hierin doorslaan. Naar schatting zijn er in Nederland tussen de 50.000 en 100.000 mannen obsessief bezig met hun lichaam. Men’s Health deed een tijdje terug onderzoek naar gedrag en houding van Nederlandse mannen en vooral de manier waarop hij omgaat met zijn uiterlijk. Uit het onderzoek is gebleken dat veertig procent van de mannen zich wel eens zorgen maakt over zijn uiterlijk. Bijna vijftig procent let op zijn calorieën bij het eten en zeventig procent van de mannen is ontevreden over zijn buik. Zestig procent van de alleenstaande mannen wil meer spieren. Mannen met een relatie zijn wat minder kritisch. (Bron: Zembla)


mannenlichamen Bodybuilders
Uit een ander, grootschalig Amerikaans onderzoek naar de lichaamsbeleving van mannen en vrouwen in 1997 blijkt dat de ontevredenheid van mannen over hun uiterlijk, die van vrouwen in bepaalde aspecten zelfs overstijgt. Toen er zowel aan de mannelijk als vrouwelijke respondenten gevraagd werd naar specifiekere lichaamsdelen, bleek zelfs dat bij het lichaamdeel borst, mannen hoger scoorden qua ontevredenheid dan vrouwen. (Bron: Psychology Today) Het Adonis-complex wordt ook toegeschreven aan bodybuilders die er alles voor over hebben om hun lichaam ‘groter’ te maken. Volgens de Amerikaanse psychiater Harrison Pope behoren bodybuilders die zichzelf te klein vinden ook tot de mensen met een Body Dismorphic Disorder. Ze zouden volgens Pope psychiatrische hulp nodig hebben in plaats van anabolen. Bron: Ergogenics en Planet.nl