MOEDERS MOOISTE


Moeders mooisteMoeders mooiste, de schone schijn van het uiterlijk 
Dit boek van Liesbeth Woertman zou je haast een aanklacht kunnen noemen tegen de huidige omgang van veel mensen met het uiterlijk en de door de media flink aangewakkerde soms absurde praktijken om jezelf te verbouwen tot een perfect lichaam. Op de achterflap van het boek staat: Zou het zo kunnen zijn dat de run op sportscholen, fitnesscentra, schoonheidssalons en cosmetische chirurgie te maken heeft met de huidige opvatting dat het lichaam vooral een maakbaar ding is? In Moeders mooiste gaat Woertman in op de manier waarop lichaamsbeelden tot stand komen en kritiseert zij de inhoud van de huidige schoonheidsidealen in onze samenleving. Door deze idealen na te streven maken we van de mens een ding, zo stelt de auteur. Zij concludeert dat het gevoel van schoonheid meer te maken heeft met je gewaardeerd weten dan met het feitelijke uiterlijk. Schoonheid draait om aandacht, om warmte tussen mensen, om positief aanraken. Woertman vraagt indringend om het besef dat het lichaam geen ding is en geeft aan dat alleen het werkelijk ontmoeten van elkaar schoonheid creëert.Zelf heb ik het boek (nog) niet gelezen, maar de beoordeling van twee andere lezers zijn veelzeggend genoeg om dit boek te gaan aanschaffen. Het gaat dan wel niet specifiek over Body Dysmorphic Disorder maar wel over de ver doorgeschoten rol van het uiterlijk in onze maatschappij, waardoor met name BDD-ers het niet gemakkelijk hebben om zich daar in staande te houden.


Geen spijt  (commentaar van een lezer)
Normaal gesproken houd ik niet zo van zulke boeken, omdat ik vaak vind dat een schrijver zo gemakkelijk 'punten scoort' op een onderwerp als cosmetische chirurgie, waarover de hele wereld wel een mening heeft. Toch heb ik Moeders Mooiste gekocht en ik heb er geen spijt van gehad. Het is inderdaad een boek met een mening (die ik niet altijd deel), maar het is vooral een boek dat je opport om eens na te denken over wat je nu echt belangrijk vindt. Ik ben me bewuster geworden van hoe ik naar mensen kijk, ook naar mezelf. En ik vind dat iedereen, die zichzelf graag (of niet) in een spiegel ziet, dit boek zou moeten lezen.


Absolute aanrader!
Mooi zijn is je bewust zijn van het feit dat een ander van je houdt. Woertman schrijft op een warme en grappige manier over hoe het beeld ontstaat dat je van jezelf hebt en over de invloed van weten dat iemand van je houdt. Het komt er in dit boek op neer dat het nu eens niet draait om je uiterlijk, maar veel meer om de manier waarop je benaderd bent/wordt en hoe je jezelf en anderen benadert. Eén citaat om te laten zien hoe de auteur ons in simpele woorden wil raken: "Schoonheid is niet iets op zichzelf, maar schoonheid wordt toegekend door en tussen mensen. [...] Maar schoonheid is vooral een ervaring van geraakt worden, van ontroering, van een je geliefd weten tussen mensen." Door verder te kijken dan het uiterlijk, door iemand te ontmoeten en kwetsbaar te zijn, kun je schoonheid "maken". Ik vind dit persoonlijk een verfrissende boodschap in een tijdperk van "Veronica-mensen" als ideaal.

Bron: bol.com

Schrijver: Liesbeth Woertman
ISBN nr: 9026517386
Prijs: € 18,55
Bestellen kan bijvoorbeeld bij BOL.com


Over de schrijfster van het boek
Liesbeth Woertman is psycholoog aan de universiteit van Utrecht, docente van het jaar bij de opleiding psychologie en een uitstekende kandidaat voor het universitair docentschap van het jaar. Deze vakvrouw in hart en nieren zet zich reeds vele jaren in voor haar onderwijs en haar studenten. Naast het vele onderzoek waarbij ze betrokken is verdiept ze zich regelmatig in vakliteratuur op zoek naar bijzonderheden om te gebruiken tijdens haar colleges. Haar academische attitude is er een waar veel collega’s haar om roemen. “Als er iemand is die universitair docent van het jaar moet worden is het Liesbeth” hoorden we regelmatig uitroepen als we mensen vroegen om hun mening. Kortom: Liesbeth Woertman is een uitermate begaafd docente die er op overtuigende wijze in slaagt haar enthousiasme voor haar vak over te brengen. Deze mening wordt breed gedragen door zowel studenten van de verschillende jaren als door haar collega’s, die zeer enthousiast over Liesbeth zijn.

Bron: uu.nl


terug  terug naar overzicht boekbesprekingen