TELEVISIE

UITZENDING JE ZAL HET MAAR ZIJN, BNN, IN DE BAN VAN JE UITERLIJK, WAARONDER BDD.

In deze vierde aflevering ontmoet Sophie drie mensen die in extreme mate en allemaal op een andere manier bezig zijn met hun uiterlijk.

Esther heeft Body Dismorphic Disorder. Hierdoor is ze extreem veel bezig met haar huid en haar haar. Als ze in de spiegel kijkt ziet ze een lelijke vrouw. Rene zette zijn eerste tatoeage toen hij 20 was. Nu, jaren later zit zijn hele lijf vol en is zelfs zijn gezicht voor het grootste deel vol getatoeëerd.Jeroen is 24 en besteedt veel tijd en geld aan zijn uiterlijk. Om er altijd goed uit te zien gaat hij regelmatig naar een cosmetisch arts voor o.a. botoxbehandelingen.

In geval onderstaande video niet start of zichtbaar is, kan de uitzending bekeken worden via deze link:
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1294949

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.UITZENDING LABYRINT OVER ZELFBEDROG, WAARONDER BDD.

Woensdag 19 september 2012, staat het wetenschapsprogramma Labyrint in het teken van zelfbedrog en Body Dysmorphic Disorder (VPRO/NTR).

Het thema van de aflevering is zelfbedrog en het tweede deel van de aflevering staat volledig in het teken van BDD. Hoofdpersoon in dit deel is Nienke Vulink, psychiater en hoofd van de afdeling Angststoornissen van het AMC, gespecialiseerd in BDD. Wat erg bijzonder is, is dat we met de camera aanwezig mochten zijn bij een consult van Vulink (de patiënt is daarbij onherkenbaar in beeld).

vulink

Labyrint TV: 'Het nut van zelfbedrog'
Datum: 19 september 2012
Tijdstip: 20:50 uur
Zender: Ned 2

http://www.wetenschap24.nl/programmas/labyrint/labyrint-tv/2012/september/Zelfbedrog.html

 

Voor meer achtergrondinformatie: press-release document

Labyrint

 

BREINGEHEIM AFLEVERING OVER SCHAAMTE, WAARONDER BDD.

Hoe werken onze hersenen? Wat weten we ervan? In de zesdelige serie BreinGeheim gaat Charles Groenhuijsen op ontdekkingstocht in de wetenschap. Van het babybrein tot het oude brein

Veel mensen realiseren zich het niet, maar emoties zijn veel meer dan een gevoel. Emoties zijn een activiteit van het brein en hangen direct samen met de strijd om te overleven. Als we ons bang voelen, maakt het lichaam zich op hetzelfde moment klaar voor actie. Onze ademhaling gaat sneller, er wordt adrenaline aangemaakt, ogen en oren zijn maximaal gefocust op alle mogelijke signalen om ons heen. We staan voor de keuze, vechten of vluchten. Emoties helpen ons overleven daar waar nadenken veel te lang zou duren. In deze tweede serie Breingeheim staan zes emoties centraal. Woede, genot, angst, liefde, verdriet en schaamte. Drie fundamentele emoties voor ons overleven en drie emoties die onze verhouding tot onze medemens bepalen. Afl.: Schaamte. Schaamte is een sterke en negatieve emotie die tot allerlei lichamelijke reacties leidt. Zoals blozen, het warm krijgen, je hoofd wegdraaien en je ogen neerslaan. We schamen ons als we denken dat we iets verkeerds hebben gedaan en dat anderen dat gezien hebben.

Psychologe Ilona de Hooge vertelt Charles Groenhuijsen: 'Het gevoel van schaamte is negatief, maar de effecten zijn soms positief. Wanneer je je schaamt, geef je aan de mensen om je heen het signaal dat je weet dat je iets verkeerd hebt gedaan.' We kunnen ons zelfs plaatsvervangend schamen wanneer een ander iets verkeerds doet: je partner, je collega, een van je vrienden, maar zelfs ook een wildvreemde.

Schaamte over jezelf en je uiterlijk kan ernstige vormen aannemen en zelfs een ziekte worden. Psychiater Nienke Vulink: 'Body Dysmorphic Disorder is een ernstige chronische psychiatrische ziekte waarbij een patiënt zich enorm schaamt over een aspect van het uiterlijk. Dat kan echt alles zijn: van de huid, de neus en de oren tot de vorm van het lichaam of zelfs de genitaliën. Presentatie: Charles Groenhuijsen.

In geval onderstaande video niet start of zichtbaar is, kan de uitzending bekeken worden via deze link:

http://gemi.st/14266639

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

 

Netwerk

Uit de serie Lijf en Leed van Netwerk TV (NCRV): De maakbare man

Grote ogen, strakke huid, volle lippen. We doen er alles aan om het te bereiken. We sporten, lijnen en laten zelfs in ons lichaam snijden. Maar hoe komen we aan dat ideaalbeeld? En worden we er uiteindelijk wel gelukkig van? Netwerk ging in vier afleveringen in de serie Lijf en Leed op zoek naar antwoord op die vragen.

Deze uitzending: Cosmetische chirurgie bij mannen en BDD
Steeds meer mannen laten aan hun lichaam sleutelen. Waar liggen de grenzen van deze cosmetische ingrepen? Hans (40) lijdt aan de psychiatrische aandoening Body Dysmorphic Disorder (BDD). Hij is ervan overtuigd dat er iets mis is met een aantal van zijn lichaamsdelen. Nu wil hij het liefst een corrigerende kaakoperatie ondergaan. Hoe ga je als plastisch chirurg om met een patiënt, die deze stoornis in de lichaamsbeleving heeft?

Ooglidoperatie
Evert Fila heeft een ludieke visie op de maakbaarheid van het lichaam. Hij heeft zelf al meerdere ingrepen ondergaan, waaronder een ooglidoperatie. En hij raadt het iedereen aan. "Je kunt je vrouw beter nieuwe borsten geven dan van haar scheiden: dat is een stuk goedkoper."


Max en Catherine
Als websitemaker, beheerder, maar vooral als BDD'er heb ik zelf een telefonische bijdrage geleverd aan het themagesprek over BDD in het programma Max en Catherine van omroep Max op 10 en 11 april 2007. Studiogasten in deze uitzending zijn onder andere klinisch psycholoog Theo Bouman en onderzoeker Nynke Vulink.  Informatie van de website van Max en Catherine:

Het Themagesprek - Als je uiterlijk je leven beheerst
Uit een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht kwam naar voren dat er bij 3 tot 8% van de mensen die een plastisch chirurg en/of dermatoloog bezoekt, eigenlijk sprake is van een psychiatrisch ziektebeeld: namelijk ‘ingebeelde lelijkheid’. Deze psychiatrische stoornis is voor veel mensen een enorm taboe en heeft een grote impact op hun leven. Sommige patiënten staan ongeveer 6 uur per dag voor de spiegel of komen bijna de deur niet meer uit. Waar komt het vandaan en wat is er aan te doen? Dat staat centraal in het themagesprek. De uitzending is hier te bekijken: omroep MAX, uitzending over BDD.Beperkt houdbaar
In 'Beperkt Houdbaar' laat Sunny Bergman zich, net als in haar vorige films, inspireren door haar persoonlijke leven. Op 34-jarige leeftijd is Sunny bang om binnenkort niet meer aantrekkelijk te zijn, terwijl ze tegelijkertijd boos is dat vrouwen voortdurend op hun uiterlijk beoordeeld worden. Deze innerlijke tegenstrijdigheid is de drijfveer voor een filmische zoektocht door een wereld waar vrouwen na hun 35ste niet langer houdbaar zijn. De cosmetische industrie vaart er wel bij en laat niet na Bergman en andere vrouwen te wijzen op hun tekortkomingen. Van kraaienpootjes tot schaamlippen, van hangborsten tot 'zadeltassen'. Overal laat Bergman zich aan een kritische blik onderwerpen door plastische chirurgen, die graag het mes in haar zouden willen zetten. Ook gaat ze verhaal halen bij glossy's als de Cosmopolitan. Waarom schenken ze zoveel aandacht aan het uiterlijk, terwijl ze ook prediken dat vrouwen zelfstandig en vrijgevochten moeten zijn? Of is dat geen tegenstelling? De film laat zien dat vrouwen zichzelf niet meer normaal vinden, omdat vrouwbeelden gephotoshopt en gelift zijn. Rimpels, tailles, borsten, alles kan op foto's opgepoetst worden, zodat vrouwen uiteindelijk proberen hun lichaam te vormen naar een onbereikbaar beeld. De foto wordt reëler dan de werkelijkheid. Sunny Bergman maakt dit proces inzichtelijk bij een vaginakliniek in Los Angelos. Vrouwen en minderjarige meisjes laten daar hun schaamlippen verwijderen om meer te lijken op Playboy foto's, waarbij schaamlippen bijna helemaal weggepoetst zijn. Als doktor Matlock vervolgens de regisseuse zelf onder handen neemt, wordt duidelijk hoe subtiel zijn strategie is.
Regie: Sunny Bergman Produktie: Valérie Schuit, Viewpoint Productions Nederland, 2007
Bron: www.vpro.nl/programma/hollanddoc
De documentaire valt ook te bekijken via deze link: www.beperkthoudbaar.info/docu/

De blik van de ander (geen BDD!)
IKON documentaire over schaamte
De Donderdag Documentaire van de IKON verhaalt over o.a. schaamte voor het uiterlijk. Het gaat daarbij, anders dan bij BDD,  om echt zichtbare defecten (in de documentaire gaat het speciek om overgewicht) maar met vergelijkbare gevolgen voor de personen in kwestie. Zoals mensen met BDD zich schamen voor ingebeelde defecten, zo schamen deze mensen zich voor zichtbare defecten.  Een groot verschil in oorzaak en in die zin niet vergelijkbaar (een fors overgewicht is dus geen BDD, het hebben van andere zichtbare defecten ook niet), maar de gevolgen voor iemands leven zijn wel weer vergelijkbaar en zelfs bijna hetzelfde: disfunctioneren en overleven omdat je de blik van de ander niet kunt verdragen, voortdurende aanwezigheid van schaamte, sociaal isolement, weinig zelfvertrouwen etc. etc.


Mirror, mirror
Francy staat iedere dag uren voor haar spiegel,
gevangen door Body dysmorphic disorder.
(Amerikaanse internetvideo over BDD)

kijken

Too ugly for love
Uitzending over BDD.
Serie over Body Image, BBC 3Max en Catherine
Kort interview over BDD met drs. N.C.C. Vulink
arts / onderzoeker van het UMC Utrecht 


NOS Journaal
Een interview en reportage over Body
Dysmorphic Disorder met Prof. psychiater
Dr. D.A.J.P. Denys van het UMC Utrecht 


Oprah Winfrey
Dr. Katherine Phillips vertelt over BDD 
en er zijn verhalen van patiënten.
Een preview en meer informatie zijn te
bekijken via deze links: preview en info
Het programma zelf is niet beschikbaar.


Lezing en presentatie over BDD
Een presentatie met o.a. patiënten die aan het woord
komen, door dr. Katherine Phillips. Dit item is alleen met
Quick Time te bekijken. De reportage heeft een lange
duur en laadtijd, dus enig geduld is nodig. De kwaliteit
qua inhoud is uitstekend, het beeld soms wat minder
maar verder wel goed te volgen.


CNN reportage over een man met BDD                                              
Alleen met Real Player te bekijken.
                                                                                                                 
                                                                                                          
                          
AVRO 's "Vinger aan de pols"                                                         
Angst en Dwang                                                                                        
Breedband  /  Smalband                                                                            


Twee Vandaag                                                                                   Gratis downloads 
Reportage over EMDR in het Leids                                                         Windows Media Player
Universitair Medisch Centrum                                                                       Real Player
                                                                                                                 Quick Time

Windows Media Player Zembla
Reportage over het Adonis Complex
alleen beschikbaar in smalband


Real Player Netwerk
reportage over de enorme risico's van
permanente rimpelbehandeling
Breedband  / Smalband


Quick Time Teleac informatie en videolinks
Burn-out
Depressie
EMDR 
Angst /dwang     


BNN  programma "Je zal het maar hebben"                                                                 
Fobie    Breedband / Smalband
Angst & dwang  Breedband / Smalband   


Discovery Channel
De beste documentaire over BDD die ik ooit gezien heb is een paar jaar geleden uitgezonden door Discovery Channel. Via een bezoeker ben ik in bezit van de tape gekomen.Het is een absolute aanrader om te bekijken als het ooit zou worden herhaald. De titel is : BDD, A fatal obsession.