Spierdysmorfie en BDD bij mannen

Mannen en BDD

Het zelfbeeld met betrekkingtot het lichaam is bij mannen anders dan bij vrouwen, en nog onderbelicht in onderzoekenover BDD. Dat betekend niet dat ze wel obsessies met dezelfde lichaamsdelen kunnen hebben, maar een aantal gebieden liggen over het algemeen gevoeliger voor mannen. Wat we weten is dat heterosexuelemannenzichvoornamelijkzorgen maken met betrekking tot hun gewicht, de grootte van hun geslacht, hun lengte,spiermassa, hoofdhaar en lichaamsbeharing. Hoe dit zich verhoud bijhomoseksuel mannen, daar is nog minder onderzoek naar gedaan. Soms is er 1 onderdeel van het lichaam waar de obsessie op is gefocust. De meest voorkomende zorgen van mannen met BDD zijn: spiermassa, kaalheid en lengte. Angst om dwangmatig gedrag rond bewegen, eten of verzorgen op te geven, voorkomt dat veel mannen met BDD behandeling zoeken. Mannen zijn doorgaans ook bang om zwakte of emotionele gevoeligheid toe te geven, of vrezen spiermassa te verliezen of lichaamsvet te krijgen wanneer ze minderen met hun bewegingsregime of dwangmatig eten.

Te weinig spiermassa?

Muscle dysmorphia (spierdysmorfie), ook wel bigorexia genoemd, is een vorm van Body Dysmorphic Disorder (BDD) die voornamelijk bij mannen voor komt. Het bestaat uit een preoccupatie met het nietgespierd genoeg zijn (wanneer dit niet het geval is).Kenmerken van muscle dysmorphiazijn:
 • Overmatige tijd en inspanning met gewichtheffen om de spiermassa te vergroten.
 • Obsessie of paniek wanneer er niet getrained kan worden.
 • (Zonder maatregelingen) trainen met eenblessure.
 • Ongecontroleerd eten, met gebruikvan speciale dietenof overmatigeeiwitsuplementen.
 • Steroid misbruik en vaak andere middelen misbruik.
 • Stress bijbloodstelling van lichaamsdelen en dezewillencamoufleren.
 • Dwangmatig vergelijken en controlen van het lichaam.
 • Aanzienlijke stress of stemmingswisselingen.
 • Prioriteit geven aan eigen planning ten koste van het sociale leven of werk.
 • Vaak ook andere zorgen over het uiterlijk zoals over de huid, haar of geslachtsgrootte.

  Mannelijke kaalheid?

  Kaalheid (male pattern baldness of MPB) komt veel voor bij mannen en heeft te maken met een geleidelijke uitdunning van de hoofdhuid. Het wordt gezien als minder aantrekkelijk dan een hoofd vol haar, maar het is gewoon een genetische variatie.Kaalheid, of teveel of te weinig lichaamsbeharing, is vaak niet de enige zorg van iemand met BDD. Het is meestal een onderdeel van overmatig veel zorgen over mannelijkeheid.Mannen met BDD bedenken vaak veel 'oplossingen' en camouflages zoals het dragen van een pet, muts, pruik of het haar heel kort laten knippen. Middelen zoals Minoxidil, of haar transplantaties zijn ook bedacht als oplossing voor kaalheid. Er is helaas nog weinig onderzoek naar de psychologische effecten van dergelijke 'oplossingen' voor mensen met BDD, maar het is onwaarschijnlijk dat het de stress en obsessies verminderd.

Lengte

Een obsessie met lengte komt meestal niet voor als de enige zorg van iemand met BDD. Vrijwel altijd is de achterliggende angst om niet mannelijk genoeg gevonden te worden. Een extreme 'oplossing', te vinden in een aantal plekken in de wereld,